Andrei Baciu, secretar stat în Ministerul Sănătății. Să nu ne jucăm cu focul!

Andrei Baciu, secretar stat în Ministerul Sănătății, a subliniat, la Gândul Live, importanța continuării respectării măsurilor de prevenție, de distanțare socială și igienă, pentru a evita contaminarea cu noul coronavirus, care se transmite foarte ușor și poate duce rapid la apariția unor focare greu de gestionat de un sistem de sănătate care, așa cum admite oficialul, nu este cel mai performant din Europa.

„Ieri am constatat din nou o creștere, până la un număr de 237 (de cazuri noi de infecții cu noul coronavirus – n.r.). Nu ne dorim astfel de vârfuri, care încetinesc trendul descendent pe care ne aflăm. Depinde în continuare de comportamentul nostru, de măsurile pe care le luăm, de purtarea măștii, igiena mâinilor, păstrarea unei distanțe, de trei, patru pași. Dar, la fel de importate sunt aspectele prin care, dacă, Doamne ferește, apare un nou focar, să fie posibilitate de a proteja comunitatea respectivă de la extinderea respectivului focar Așa cum spunea și domnul președinte Klaus Iohannis, este evident pentru oricine că virusul este în continuare printre noi. Nu trebuie să adoptăm un comportament personal relaxat cu privire la rezistența virusului și să fim în continuare precauți, serioși”, a explicat Andrei Baciu, la Gândul Live.

„Crește numărul de cazuri atunci când nu sunt respectate aceste măsuri”

„Sunt beneficii pe care le avem prin adoptarea comportamentelor de protecție, de apără de la a contracta acest nou tip de coronavirus, care există în continuare în societate, există o transmitere comunitară. Cea mai clară dovadă e aceasta: faptul că de la o zi la alta crește numărul de cazuri atunci când nu sunt respectate aceste măsuri, pentru că măsurile, într-o mare proporție, opresc transmiterea virusului pe orizontală. Dacă nu se respectă, evident apar noi cazuri, e o relație directă de cauzalitate. Cred că e important să înțelegem principiile pe baza cărora se iau decizii, principiile medicale, științifice. Cred că e esențial să nu translatăm acest termen de relaxare, care a tot fost folosit și care viza relaxarea unor restricții adminustrative și să nu îl translatăm la nivelul comportamentelor personale”, a subliniat secretarul de stat în MS.

„În ceea ce privește un punct de la care ar trebui să ne îngrijorăm, e o balanță, un echilibru foarte fin între capacitatea sistemului de sănătate în a oferi asistență medicală tuturor celor care au nevoie, tuturor celor care se îmbolnăvesc, și riscul de a avea un număr de cazuri care să fie dificil de gestionat. Principala valență medicală a acestui nou tip de coronavirus este contagiozitatea, faptul că se transmite foarte ușor de la o persoană la alta, faptul că are câteva caracteristici care îl fac să fie rezistent în mediul exterior unui organism viu. Din acest punct de vedere, apariția de cazuri noi, apariția de microfocare poate să se întâmple foarte rapid, de la o zi la alta, pe parcursul câtorva zile. Din acest punct de vedere, indiferent care ar fi situația, sistemul de sănătate din România trebuie să fie capabil să gestioneze orice fel de situație nou apărută. Avem un sistem de sănătate pe care l-am avut în ultimii 30 de ani și care de fapt reprezintă suma deciziilor din ultimii 30 de ani. Nu este printre cele mai performante sisteme de sănătate din Europa. Dimpotrivă, din nefericire”, a spus Andrei Baciu.

„Din fericire, nu am depășit capacitatea sistemului de sănătate pentru a trata acești pacienți cu COVID”

Secretarul de stat a detaliat situația paturilor de la ATI, unde în prezent sunt 150 de pacienți internați. „Dacă e să ținem cont de numărul total de paturi de terapie intensivă în secțiile de boli infecțioase, acesta nu este nelimitat, e în jur de 470. Sigur, există și paturi de terapie intensivă în spitale cu adresabilitate generală, cifra este mult mai mare. Însă, cum vedem, câteva sute de cazuri pot să apară foarte ușor de la o zi la alta, depinde foarte mult și de particularitățile acestor noi cazuri. Dacă sunt distribuite uniform la nivel național, făcând parte dintr-o distribuție oareșicumva predictibilă a virusului, este o situație, însă, dacă vorbim de o transmitere în cadrul unei instituții, a unui cămin de bătrâni, a unei entități medicale, unde există pacienți care sunt fragili în fața acestui virus, atunci evident că respectivii pacienți vor avea nevoie de terapie intensivă și vedem că și o suplimentare cu câteva zeci de cazuri poate să ne ducă într-o zonă care necesită alte măsuri de precauție pentru că numărul de paturi de terapie intensivă în România, de ventilatoare, este, totuși limitat. Din fericire, nu am depășit capacitatea sistemului de sănătate pentru a trata acești pacienți cu COVID, însă să nu ne jucăm cu focul, avem în fiecare zi dovezi ale existenței virusului în societate”, a a precizat Andrei Baciu.

Numărul de cazuri noi înregistrate în ultimele 24 de ore a fost, de asemenea, peste 200, și confrm raportării de vineri. Până pe 12 iunie, pe teritoriul României, au fost confirmate 21.404 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 15.445 au fost declarate vindecate și externate. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 222 de noi cazuri de îmbolnăvire.

Premierul a detaliat, joi seara, care sunt restricţiile care vor fi ridicate începând cu 15 iunie. Se vor putea redeschide mall-urile, piscinele exterioare, grădiniţele şi afterschool-urile și nu va mai fi nevoie de izolare la domiciliu pentru românii care vin din anumite țări.

În ceea ce privește prelungirea stării de alertă, Guvernul va adopta săptămâna viitoare o hotărâre. Nevoia acestei măsuri a fost anunțată de președintele Klaus Iohannis, după o ședință cu premierul și membri ai Executivului.