Articole in Presa

GÂNDUL LIVE. Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Nu suntem în punctul în care să ne gândim la restricționarea măsuri implementate

andrei baciuAndrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a detaliat, la Gândul Live, analizele și deciziile de la nivelul instuției privind gestionarea pandemiei de COVID-19, în contextul manifestărilor din parioada sărbătorilor pascale. El a mulțumit populației care a respectat, în mare parte, recomandările de respectare a distanței sociale.

„În primul rând cred că trebuie să conștientizăm cu toții că toate măsurile impuse până acum și-au divedit eficiența. Avem un număr mult mai mic de cazuri noi diagnosticate, cât și de decese sau cazuri severe și critice, față de țările central și vest-europene. Situația în care ne regăsim e grație acestor măsuri care au fost luate înaintea creșterii curbei epidemiologice”, a spus Andrei Baciu, în intervenția la Gândul Live.


Andrei Baciu, la Realitatea PLUS: „Până acum câteva săptămâni nu aveam legislație în ceea ce privește carantina”

andrei baciu medicAndrei Baciu: „Trebuie luate toate măsurile luate pentru a evita transmiterea virusului pe orizontală, în comunitate. Sunt măsuri de restricție pentru transporturi. Când românii se vor îndrepta spre România, este foarte important să fie preciși în a declara tot traseul din ultima perioadă. Suntem departe de un scenariu pesimist, avem doar 17 cazuri confirmate.

În Italia extinderea a avut loc în prima săptămână. Italienii au ratat momentul zero și virusul s-a extins foarte mult. PNL și-a asumat o misiune dificilă, guvernarea țării în condiții grele. Putem să observăm cu ochiul liber că lucrurile au fost gestionate cu rezultate foarte bune în contextul crizei de coronavirus. Până acum trei-patru săptămâni nu aveam legislație în ceea ce presupune carantina. Avem un grup de experți care analizează situația COVID-19 pe toate nivelurile de gravitate. Avem nevoie și de medicina de prevenție. Trebuie să determinăm principalele surse de mortalitate: bolile cardio-vasculare și cele oncologice.”


Secretarul de stat Andrei Baciu, la TVR: Primul vârf în România, amploarea și momentul în care va veni țin exclusiv de modul cum se transmite virusului. Capacitatea de testare a crescut de 10 ori

andrei baciu ministerul sanatatiiAutoritățile avertizează că abia acum vine greul și nu e momentul să ne relaxăm. Vârful epidemiei în România este așteptat abia după sărbători, adică spre finalul lunii aprilie. Despre vârful epidemiei, despre capacitatea de testare și măsurile luate împotriva răspândirii coronavirusului, a vorbit la TVR secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu.
Dimensiunile importante ale situației în care ne aflăm sunt legate de sistemul de sănătate și măsurile sociale. Țările central europene au sisteme de sănătate foarte bine puse la punct, sisteme care fac față pandemiei de coronavirus. În același timp, măsurile sociale sunt foarte importante. De exemplu, Spania a ajuns la 10.000 de cazuri într-o lună. Această situație pune o mare presine pe sistemul de sănătate.


Andrei Baciu (Ministerul Sănătăţii): Telemedicina are rol central în pregătirea sistemului medical în perioada următoare

andrei baciu ministruTelemedicina trebuie să aibă un rol central în pregătirea sistemului medical din România în perioada următoare, a declarat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.
El a spus, la dezbaterea online “Telemedicina – medicina viitorului? Noile tehnologii şi sistemul de sănătate din România”, că în perioada următoare se pot analiza “carenţele” din ultimele luni, având în vedere măsurile de distanţare socială restrictive, “care au creat totuşi o dificultate în accesarea serviciilor medicale de către pacienţii cronici”.
“În măsura în care în perioada următoare se va stabiliza situaţia epidemică actuală, este extrem de important să deschidem un proces de pregătire a ceea ce va urma la sfârşitul anului 2020, odată cu venirea sezonului rece şi cu probabilitatea de a creşte numărul de cazuri noi apărute de infectări cu acest nou tip de coronavirus. Există şi această oportunitate în următoarele luni de zile şi telemedicina trebuie să reprezinte un rol central în toată pregătirea pe care trebuie să o facă tot sistemul medical din România. (…) Evident, celelalte patologii nu au luat pauză şi ne dorim să putem să revenim în furnizarea de servicii medicale pentru toţi pacienţii cronici din România şi pentru toţi pacienţii – urgenţele care, din nefericire, apar zilnic”, a afirmat Baciu.

 


Ministerul Sănătăţii le cere medicilor de familie să continue vaccinarea populaţiei

andrei baciu ministerMinisterul Sănătăţii face apel la medicii de familie să continue programul naţional de imunizare şi în această perioadă, deoarece, în afară de infecţia cu noul coronavirus, există şi alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare, a declarat, vineri, secretarul de stat în MS Andrei Baciu.
„Ministerul Sănătăţii susţine continuarea procesului de vaccinare, dar şi necesitatea legii vaccinării. Calendarul vaccinării – este evident pentru noi toţi că trebuie să fie adus în prim plan. În momentul de faţă suntem cu toţii conectaţi la ceea ce se întâmplă cu această pandemie cu noul coronavirus. Programul naţional de imunizare trebuie să continue, deoarece, dincolo de infecţia cu noul coronavirus, există şi alte boli care pot fi prevenite prin vaccinare.

Cred că în aceste momente vedem acut necesitatea vaccinării şi necesarul unui vaccin, inclusiv pentru COVID-19”, a afirmat Andrei Baciu, la dezbaterea online „Săptămâna mondială a imunizării – săptămâna speranţei în lupta cu epidemiile”.

 


România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar medical în valoare de 16,5 milioane de lei

andrei baciuPrim-ministrul Ludovic Orban a acceptat introducerea pe ordinea suplimentară a şedinţei de Guvern a unui proiect de HG, propus de Ministerul Sănătăţii . “Domnule prim-ministru, (…) vă adresăm rugămintea să fiţi de acord cu introducerea pe lista suplimentară a agendei de lucru a şedinţei Guvernului a proiectului de hotărâre pentru suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, în vederea acordării de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova. Prin acest proiect se aprobă o suplimentare a bugetului Ministerului Sănătăţii (…) cu suma de 16.500.000 de lei destinată Rezervei pentru situaţii speciale a Ministerului Sănătăţii, respectiv achiziţiei de medicamente, dezinfectanţi, dispozitive medicale şi materiale sanitare necesare prevenţiei şi tratării afecţiunilor asociate COVID-19, pentru acordarea de către România a unui ajutor umanitar extern cu titlu gratuit pentru Republica Moldova”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, în cadrul şedinţei de Guvern. Şeful Executivului a punctat că este foarte important ca într-un timp cât mai scurt, săptămâna viitoare, să fie finalizate procedurile în vederea transmiterii materialelor, echipamentelor, substanţelor şi medicamentelor care vor fi donate cetăţenilor moldoveni.

 


Secretarul de stat Andrei Baciu, despre capacitatea de testare din România: Sunt zile în care s-au făcut aproape patru mii de testări și zile în care s-au făcut două, trei mii

andrei baciu ministruAu prioritate cadrele medicale dar şi pacienţii cu risc. O zonă în care testarea pentru Covid 19 s-ar putea face obligatoriu de acum înainte este cea a centrelor de dializă.
Secretarul de stat Andrei Baciu a dat mai multe informaţii în exclusivitate pentru Ştirile TVR.
Recomandările pentru testare s-au făcut în România, ca și în celelalte țări europene, pe baza unor direcții strategice ala OMS și ale Comisiei Europene, care a avut la bază un raport, o recomandare științifică al Centrului European pentru Control al Bolilor Transmisibile (…)
Cu privire la capacitatea de testare din România, secretarul de stat Andrei Baciu spune că sunt fluctuații: sunt zile în care s-au făcut aproape 4 mii de testări și zile în care s-au făcut 2 mii, 3 mii.


EFECTUL RIDICĂRII MĂSURILOR. Andrei Baciu: „Când se vor ridica restricțiile, se va observa efectul într-o perioada de două săptămâni”

andrei baciu ministerAndrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a discutat la Digi24 despre măsurile luate după dată de 15 mai, când măsurile impuse de autorități vor fi ridicate, în mod gradual, așa cum a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru recent. Baciu spune că măsurile pot fi evaluate pe termen scurt, epidemia este încă prezența la nivel global

Andrei Baciu a declarat că după dată de 15 mai măsurile vor deveni o responsabilitate individuală
„Nu trebuie să uităm că toate măsurile au fost impuse pentru că lanțul de infectare comunitară să se rupă. Toate aceste măsuri care sunt impuse până dată la 15 mai vor deveni o responsabilitate individuală. E important să înțelegem că trăim într-o nouă viață, să ne adaptăm mai multe elemente de comportament, astfel încât să nu transmitem virusul. După 15 mai, pe măsură ce lucrurile vor evolua, responsabilitatea socială va juca un rol mai importnt. Va ține de modul de relaționare și înțelegere a transmiterii virale”.


Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate. Să învățăm să trăim cu acest virus”

secretar de stat andrei baciuAndrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a subliniat, într-o intervenție la Gândul Live, că trebuie să ne adaptăm la această nouă realitate, în contextul pandemiei de coronavirus, subliniind că vom fi nevoiți să trăim cu virusul și după data de 15 mai.

„Responsabilitatea se va transforma într-o responsabilitate individuală, începând cu data de 15 mai. O eventuală atitudine mai relaxată, mai permisivă, nu are cum să influențeze o dinamică națională.Dacă ne uităm cu mare atenție la o segmentare a cazurilor, dacă analizăm statististicile o să vedem că aproximativ 30%, 40% din numărul de cazuri provin din câteva județe: Suceava, Arad, Hunedoara și încă câteva. Ceea ce înseamnă că sunt suficiente câteva micro-focare care să se traducă într-o situație complicată nu numai local”, a spus secretarul de stat.


Andrei Baciu, numit subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării

andrei baciu secretar de statAndrei Baciu a fost numit, printr-o decizie a premierului Ludovic Orban, în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Dezvoltării, hotărârea fiind publicată în Monitorul Oficial. În știrea inițială, preluată de la agenția Mediafax, se afirma că este vorba despre Andrei Baciu, cel propus ca ministru al Sănătății înaintea învestirii Guvernului Cioloș. Baciu spune însă că este o confuzie de nume și că nu este vorba despre el.

„Decizia privind numirea domnului Andrei Baciu în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, arată decizia semnată de șeful Executivului publicată, joi, în Monitorul Oficial. În știrea inițială, preluată de la agenția Mediafax, se preciza că este vorba despre chirurgul Andrei Baciu, cel propus ca ministru al Sănătății înaintea învestirii Guvernului Cioloș. Baciu spune însă că este o confuzie de nume și că nu este vorba despre el. “Decizia privind numirea domnului Andrei Baciu în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației”, publicată joi, în Monitorul Oficial, nu se referă la mine, ci la un alt Andrei Baciu. Este doar o coincidență de nume. Eu ocup în continuare funcția de secretar de stat al Ministerul Sănătății, în echipa ministrului Victor Costache. Luni dimineața ne revedem la Ministerul Sănătății unde vom continua proiectele începute in beneficiul pacientului și sistemului medical din Romania”, a scris Andrei Baciu pe contul său de Facebook.