Primele doze de vaccin Johnson&Johnson ajung în România săptămâna viitoare

Vicepreședintele Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunțat că primele doze de vaccin Johnson&Johnson vor ajunge joi în România.
“O veste foarte bună: astăzi am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, săptămâna viitoare, joi, 60.000 de doze. Reamintesc faptul că e un vaccin care se administrează într-o singură doză”, a anunţat Andrei Baciu, vineri seară, la Digi 24.
El a menţionat că acest ser, care nu necesită păstrare în condiţii speciale, va fi repartizat către cabinetele medicilor de familie care intră în campania de vaccinare, dar şi în centrele mobile. Andrei Baciu a explicat că aceste centre mobile de vaccinare sunt diferite de echipele mobile.
“Echipele mobile funcţionează în jurul centrelor de vaccinare, centrele mobile – vorbim de containere care se duc în localităţi unde nu există medic de familie, nu există un dispensar, de obicei localităţi îndepărtate. Practic, un astfel de centru poate să vaccineze, am calculat noi, cel puţin 96 de persoane pe zi, alocă aceste tipuri de vaccin monodoză care, practic, nu mai trebuie să revizitezi respectiva comună şi să rişti ca să nu găseşti pe cineva pe care l-ai vaccinat cu prima doză”, a explicat Baciu.
Oficialul din Ministerul Sănătăţii a explicat că nu există o asociere între imunizarea cu acest vaccin şi evenimente trombo-embolice, el subliniind că “balanţa de beneficii-riscuri este favorabilă”.